Auto route: de zuidkust van IJsland (deel 1)

Na een ochtend in Reykjavik hebben we onze huurauto opgehaald om de zuidkust te verkennen. Dankzij geweldige tips van vrienden konden we de hoogtepunten in slechts 24 uur zien. En ik moet zeggen, een bezoek aan de zuidkust was absoluut de moeite waard! We zagen prachtige watervallen, vulkanische landschappen en eindeloze zwarte zandstranden.

Onze roadtrip route

De onderstaande kaart toont onze roadtrip en de bezienswaardigheden die we ‘s middags en’ s avonds hebben bezocht. Volgens Google maps is de rit drie en een half uur, dat is in totaal 216 kilometer. Dit is natuurlijk zonder de stops die we hebben gemaakt. De weg is redelijk comfortabel en gemakkelijk te rijden. Alleen de weg naar Dyrhólaey is een grindweg.

Seljalandsfoss and Gljúfrabúi

Nadat we onze huurauto hebben opgehaald, bezoeken we een Bonus-supermarkt in Reykjavik om wat snacks te kopen voor onderweg. Na het winkelen gaan we de weg op naar de beroemde waterval Seljalandsfoss en de verborgen Gljúfrabúi-waterval.

Seljalandsfoss is een prachtige verschijning, het is een van de meest populaire en gefotografeerde watervallen in IJsland. De waterval bereikt bijna 60 meter en kan in elke hoek worden bekeken, aangezien je erachter kunt lopen. Na een paar foto’s te hebben genomen, volgen we een pad naar de verborgen waterval Gljúfrabúi. Deze waterval ligt in de buurt van Seljalandsfoss en is te zien bij het einde van het pad.

Tip: vergeet niet een waterdichte jas te dragen, want er valt veel motregen bij beide watervallen.

Seljalandsfoss

 

Lange sluitertijd foto van Seljalandsfoss

 

Gljúfrabúi, met het licht van bovenaf is deze moeilijk te fotograferen.

De omgeving van Seljalandsfoss

De omgeving van Seljalandsfoss

Schiereiland Dyrhólaey 

Onze volgende stop is de beroemde Dyrhólaey, een klein schiereiland met een adembenemend 360 panoramisch uitzicht. Deze stop is absoluut een aanrader. Via een smalle grindweg rij je naar de top, let hierbij goed op wanneer er auto’s passeren. Volg bovenaan het pad richting de vuurtoren. Vanaf hier zie je het eindeloze zwarte zandstrand en een enorme stenen boog, uitgehouwen door de ruwe golven. Als je geluk hebt, zie je de iconische IJsland-vogel, de papegaaiduiker!

Dyrhólaey schiereiland, gezien vanaf de weg

De vuurtoren

Prachtig uitzicht op het zwarte strand

Landscape as seen from Dyrhólaey

Het uitzicht vanaf de top Dyrhólaey

Dyrhólaey boog

Het lagere deel van Dyrhólaey

Reynisfara beach

Vanuit Dyrhólaey vervolgen we onze roadtrip naar het zwarte zandstrand van Reynisfara met zijn grote basaltzuilen. Als het tij laag is, kun je naar de basaltkolommen en de grot lopen. Klim op de basaltkolommen voor een fantastisch uitzicht op Dyrhólaey en de Reynisdrangar-naalden.

Reynisfara strand

De basalt stenen

Uitzicht op Dyrhólaey

We vervolgen onze roadtrip naar Vik, een pittoresk dorpje, waar we een hapje eten in restaurant Víkurskáli. Vanaf Víkurskáli heb je een prachtig uitzicht op de Reynidrangar-naalden. Na ons diner rijden we naar ons hotel Edgar Skogar, vlakbij de waterval Skogafoss.

In deze post vertel ik je meer over deze waterval, en ook over de golden circle route:

Autoroute IJsland deel 2

Het uitzicht vanaf restaurant Víkurskáli.

In English

After a morning in Reykjavik we picked up our rental car to explore the south coast. With thanks to great tips from friends, we could see the highlights in just 24 hours. And I must say, visiting the south coast was definitely worth it! We saw beautiful waterfalls, volcanic landscapes and endless black sand beaches.

The below map shows our roadtrip and the sights we’ve visited in an afternoon and evening. According to Google maps the drive is three and a half hours, which is in total 216 kilometers. It will takes as longer as this roadtrip excludes all the stops you can do on the way. The road is pretty comfortable and easy to drive. Only the road uphill Dyrhólaey is a gravel road.

Seljalandsfoss and Gljúfrabúi

After we picked up our rental car we visited a Bonus supermarkt in Reykjavik to buy some snacks for on the road. After the shopping we hit the road to the famous waterfall Seljalandsfoss and the hidden Gljúfrabúi waterfall.

Seljalandsfoss

Seljalandsfoss is a stunning appearance, it is one of the most popular and photographed waterfalls in Iceland. The fall reaches nearly 60 meters and can be viewed in nearly every angle, as you can walk behind it. After taking a few pictures we followed a path to the hidden waterfall Gljúfrabúi. This waterfall is near Seljalandsfoss, and can be seen until you reach the end of the path.

Tip: don’t forget to wear a waterproof jacket as there is a lot of drizzle at both waterfalls.

Long exposure shot of Seljalandsfoss

Entrance of Gljúfrabúi

Gljúfrabúi, this waterfall is difficult to photograph as the light shining from above is too bright.

Surroundings of Seljalandsfoss

Surroundings near Seljalandsfoss

Dyrhólaey Nature Reserve

Our next stop was the famous Dyrhólaey, a small peninsula with a breathtaking 360 panoramic views. This stop is definitely a must. The gravel road to the higher part can be passed in small cars, do drive slowly and be carefully when cars are passing by. At the top follow the path towards the lighthouse. From here you will see the endless black sand beach, and a huge arch carved in it by the rough waves. And, if you are lucky you will see the iconic Iceland bird, the puffin.

Dyrhólaey Nature Reserve, as seen from the road

Lighthouse that kinda looks like a small castle

Endless view of black sand beach

Landscape as seen from Dyrhólaey

As seen from the top of Dyrhólaey

Dyrhólaey Arch

Lower part of Dyrhólaey

Reynisfara beach

From Dyrhólaey we continued our roadtrip to Reynisfara black sand beach with its large basalt columns. If the tide is low you can walk to the basalt columns and the cave. Climb on the basalt colums to have an amazing view of Dyrhólaey and the Reynisdrangar needles.

Reynisfara beach

Climbing on the basalt columns

A view of Dyrhólaey

We continued our roadtrip to Vik, a picturesque village, where we ate a burger and fries at restaurant Víkurskáli. From Víkurskáli you will get a beautiful view of the Reynidrangar needles. After our dinner we drove to our hotel Edgar Skogar, near the waterfall Skogafoss. In my next post I will tell more about this waterfall, and also about the golden circle tour.

The view as seen from restaurant Víkurskáli.

You Might Also Like...