Mijn fotostops in Reykjavik

Als je op zoek bent naar een onvergetelijk lang weekend in het buitenland, zal een roadtrip IJsland niet teleurstellen. Begin met een kort bezoek in Reykjavik, ‘s werelds noordelijkste hoofdstad. Huur een auto en rijd langs gletsjers, zwarte zandstranden, watervallen en actieve vulkanen. Zelfs in een lang weekend zul je versteld staan ​​van de natuurlijke wonderen van IJsland. 

Een ochtend fotograferen in Reykjavik

Wij begonnen ons vier daagse reis door IJsland met een ochtend in Reykjavik. Reykjavik is een kleine stad die je gemakkelijk in één dag te voet kunt zien. Ik heb een kaart gemaakt met onze wandeltocht, fotostops en bezienswaardigheden. Deze kun je hieronder kunt vinden.

Eerste fotostop Hallgrímskirkja kerk

De kerk Hallgrímskirkja is het belangrijkste monument van Reykjavík. Je kan deze dagelijks vanaf 9.00 uur bezoeken. Met de lift kun je naar de hoogste verdieping voor het hoogste uitzicht op de stad, de oceaan en de dichtstbijzijnde bergen. De kosten van de lift bedragen EUR 8,00 (900 ISK).

Tip: Naast de kerk vind je de bakkerij Braud & Co, hier kun je terecht voor een ontbijtje of een koffie met gebak.

Tweede fotostop Laugavegur

We vervolgden onze wandeling naar Laugavegur, de winkelstraat van Reykjavik, waar je toeristische winkels, supermarkten, restaurants en street art vindt. Na het kopen van een koelkastmagneetje als souvenir, hebben we geluncht bij Lemon. Bij Lemon kun je terecht voor verse sapjes, smoothies en heerlijke broodjes.

Derde fotostop Sun Voyager sculptuur

Na onze lunch vervolgden we onze wandeling naar het sculptuur Sun Voyager. Een prachtig beeld dat de dromen van hoop, vooruitgang en vrijheid vertegenwoordigt. Vanaf de Sun Voyager heb je een geweldig uitzicht op de oceaan en de dichtstbijzijnde bergen.

Vierde fotostop Arnarholl

Onze volgende fotostop was Arnarhóll, een heuvel met een standbeeld van Ingólfur Arnarson bovenaan. Ga zitten op een van de bankjes om te genieten van het uitzicht op de oude haven en concert- en congrescentrum Harpa.

Vijfde fotostop Skólavörðustígur

Van Arnarholl liepen we via de mooie Skólavörðustígur, de kunststraat van Reykjavik, terug naar de kerk Hallgrímskirkja. Vanuit de kerk liepen we naar het BSI busstation, om bij Enterprise autoverhuur een auto te huren zodat we ons roadtrip weekend op IJsland voort konden zetten. Lees hier mijn posts over deze roadtrip!

Auto route IJsland deel 1

Auto route IJsland deel 2

Als je meer tijd hebt om door te brengen, dan wil je misschien de volgende bezienswaardigheden in Reykjavik bezoeken:

  • Lake Tjörnin;
  • Landakotskirkja-kerk;
  • De oude haven;
  • Harpa Conference Centre.

Hallgrímskirkja kerk

Lunchen bij Lemon

Street Art in Laugavegur straat

Mooie houten huizen in Reykjavik

Sun Voyager met een prachtig uitzicht op de oceaan en bergen

Arnarhóll, een heuvel met een standbeeld van Ingólfur Arnarson op de top

Arnarhóll, een heuvel met uitzicht op de haven en Harpa

Skólavörðustígur, de kunst straat van Reykjavik

Hallgrímskirkja kerk

 —————————————————————————————————————————————————–

In English

If you’re searching for an unforgettable long weekend abroad, a road trip Iceland will not disappoint. Start with a short visit in Reykjavik, the world’s northern most capital, rent a car and drive past glaciers, black sand beaches, waterfalls and active volcanoes. Even for just a long weekend you will be amazed by Iceland’s natural wonders.

We (me and my boyfriend) started our long weekend Iceland with a morning in Reykjavik. Reykjavik is a little city you can see easily see by foot in one day. I’ve made a map including our walking tour, photostops and sights, which you can find below.

Getting there:

We flew with WOWair from Amsterdam in three hours to Iceland’s Keflavík International Airport. From the airport we took the latest scheduled FlyBus to Reykjavik, which takes approximately 45 minutes and cost around EUR 19,00 (ISK 2,500) for a return ticket. When you arrive early and you are planning a road trip, I’d recommend you to rent a car at the airport. A car rental near the airport is Enterprise.

After a night sleep in Bushostel in Reykjavik we started our Reykjavik city sightseeing morning walk. Our first stop would be the famous Iceland Hallgrímskirkja Church.

Hallgrímskirkja Church

Hallgrímskirkja church is Reykjavík’s main landmark and opens at 9.00 am. You can take the elevator to the highest floor to have the highest view of the city, the ocean and the nearest mountains. The costs of the elevator are EUR 8.00 (900 ISK).

At the bakery Braud & Co, near the Hallgrímskirkja church, you can grab a breakfast or some pastries.

We continoued our walk to Laugavegur, the shoppingstreet of Reykjavik where you’ll find tourist shops, supermarkets, restaurants and street art. After buying an Iceland fridge magnete souvenir we had lunch at Lemon, that offers fresh juices, smoothies and delicious sandwiches.

Sun Voyager sculpture

After our lunch we continued our walk to the Sun Voyager sculpture, a beautiful statue that represents the dreams of hope, progress and freedom. From the Sun Voyager you’ll have an amazing view of the ocean and the nearest mountains.

Arnarhóll

Our next stop was Arnarhóll, a hill with a statue of Ingólfur Arnarson on the top. Sit down on one of the benches on the top of the hill to enjoy the view of the Old Harbor and Harpa.

Back to the start

From Arnarholl we walked via the lovely Skólavörðustígur, the art street of Reykjavik, back to Hallgrímskirkja church. From the Church we walked to the BSI Bus Station, to rent a car with Enterprise car rentals to continue our Iceland roadtrip weekend. Check out my South Coast roadtrip here: South Coast Iceland

If you have more time to spend, you might want to visit the following sights in Reykjavik:

  • Lake Tjörnin
  • Landakotskirkja Church
  • The Old Harbor
  • Inside Harpa Conference Center

Hallgrímskirkja Church

Reykjavík’s main landmark Hallgrímskirkja Church

Lunch at Lemon

Lunch at Lemon

Street Art in Laugavegur street

Lovely wooden house in Reykjavik

A beautiful statue that represents the dreams of hope, progress and freedom. From the Sun Voyager you’ll have an amazing view of the ocean and the nearest mountains.

Arnarhóll, a hill with a statue of Ingólfur Arnarson on the top

Arnarhóll, a hill with a view of Harpa and the Old Harbour

Skólavörðustígur, the art street of Reykjavik

Hallgrímskirkja Church, look up

 

 

You Might Also Like...